CHIRURGIA
FETEI

Rinoplastia

Nasul este trasatura cea mai proeminenta a fetei, dimensiunea si forma poate fi cea mai definitorie trasatura a fetei.
Si cum increderea in sine este o conditie esentiala pentru sanatatea si reusita noastra in viata nu ramane decat un pas spre alegerea de a avea un nas frumos!
Rinoplastia este o operatie estetica care se adreseaza piramidei nazale, fiind una dintre cele mai solicitate operatii. Rinoplastia este o tehnica chirurgicala care restructureaza si reda forma naturala a nasului prin repararea sechelelor unor traumatisme sau corectarea posibilelor deformari ereditare.

Ce pacienti pot beneficia de rinoplastie?

Rinoplastia se poate face in scop pur estetic, pentru motive reconstructive sau pentru rezolvarea unor probleme de respiratie.
Rinoplastia poate imbunatati infatisarea si increderea Dvs. De regula se opereaza persoane care au depasit varsta pubertatii, astfel incat modificarile sa se armonizeze perfect si realist cu fizionomia matura a persoanei.

Riscurile operatiei

Nu exista operatie care sa nu implice un risc dar cand operatia este facuta de un chirurg plastician experimentat, complicatiile sunt rare si de obicei minore. Exista diferente foarte mari intre pacienti in ceea ce priveste capacitatea de vindecare, astfel ca rezultatul nu este niciodata complet previzibil.
Dupa operatie, pe tegumentul piramidei nazale pot aparea mici puncte rosii datorate spargerii unor vase mici de sange. In ceea ce priveste cicatricele, ele nu se observa daca se practica metoda inchisa iar cand se practica metoda deschisa, ele sunt putin vizibile.

Indicatii preoperatorii

nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
la femei, de regula operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat dupa minimum 2 saptamani dupa operatie;
evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie, in special regiunea faciala;
nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;
daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.

Interventia chirurgicala

Rinoplastia se face sub anestezie generala sau sub anestezie locala combinata cu o anestezie intravenoasa usoara. Operatia dureaza aproximativ 1 ora, procedurile mai complicate pot dura mai mult. In timpul operatiei, pielea nasului se separa de os si cartilaj, care sunt apoi sculptate in forma dorita. Noi preferam metoda inchisa, cu incizii in interiorul nasului, procedura deschisa fiind rezervata cazurilor mai complicate. Dupa operatie, pe piramida nazala se pune o atela, care se mentine de regula 7 zile. Narile se acopera cu mese timp de 24 de ore.

Spitalizarea postoperatorie

Dupa operatia de rinoplastie este necesara o spitalizare de 1 zi pentru a ramane sub supravegherea personalului medical, perioada in care se administreaza antibiotice, profilactic. Mesele se scot dupa 24 de ore.

Recuperarea postoperatorie

In primele zile postoperator, pacientul isi poate simti fata umflata, cu edem si echimoze in special la nivelul pleoapelor inferioare. In acest caz, trebuie aplicate comprese reci care vor reduce evident aceasta simptomatologie. De regula, echimozele si edemul persista in prima saptamana.
De asemenea, nu trebuie sa fiti speriati daca in primele zile dupa operatie aveti o usoara sangerare. Pana la sfarsitul primei saptamani, atela si firele sunt scoase.
Timp de 2 saptamani trebuie evitate activitatile solicitante, care pot creste tensiunea arteriala, fapt ce ar favoriza unele sangerari. La pacientii care poarta ochelari, pe o perioada de 6-7 saptamani este contraidicat ca acestia sa se sprijine pe piramida nazala.
Dupa scoaterea atelei si pana la aproximativ 3 luni persista un usor edem, care cu timpul se diminueaza.